Home
Terugblik 6e Psychose Café
Vereniging van familieleden/naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.
Helmond e.o.
Terugblik 6e Psychose café Ypsilon Psychose Café Helmond over Sporten en Bewegen  17 oktober 2017 LICHAAM EN GEEST Vrolijke pianoklanken in het restaurant van GGZ Helmond deden sommigen denken aan vervlogen tijden van de ochtendgymnastiek  la
voor de radio. Waar eertijds Arie Snoek en later Ab Goubitz aan de vleugel hun begintune speelden bij de ochtendgym, zorgde nu Joost Goossens, de huispianist van het Psychose Café Helmond, voor deze bekende én opgewekte tune. Ook de twee hometrainers, waarop alle sprekers hun verhaal deden, nodigden uit tot beweging. Zo introduceerde Jos Pieters  vanaf een crosstrainer de hulpverleners, familieleden én cliënten, die inspirerende verhalen vertelden over wat sport in hun leven heeft te weeg gebracht én wat bewegen nog steeds voor hen betekent.
Bianca, cliënt ervaringsdeskundige én hulpverlener in FACT-team Helmond, verhaalde over haar herstel van een Post Traumatische Stressstoornis. Op de achtergrond draaiden de foto’s mee van de sportieve en bijzonder fanatieke training tijdens Bootcampsessies. Het sporten had haar leven letterlijk weer zin gegeven. Naast de steun van haar partner was sporttrainer Mark in die periode van “levensbelang” geweest en nu gebruikt zij die ervaringen dagelijks in haar werk met cliënten. Een staand applaus van de volle zaal nam zij verdiend in ontvangst.
Fanatiek trappend op de hometrainers vertelden psycholoog Ton samen met ex-cliënt Theo over hun fietservaringen van Italië naar Nederland ( Padova-Huize Padua). Het onderscheid tussen professional en cliënt viel tijdens die barre tocht helemaal weg. “Zo sliepen we onderweg zelfs in hetzelfde bed,” grinnikte Theo en deze zware tocht had hen beiden veel gebracht. Al fietsend kwamen  herinneringen  als vanzelf weer naar boven en Ton bracht het nogmaals onder woorden: “Met alleen praten kom je er als hulpverlener niet, neem de cliënt mee en geef zelf het voorbeeld!”
Goed voor Lichaam én Geest was de “werktitel” voor deze thema-avond. Annie Heijligers, sinds jaar en dag professional bij GGZ-Oost-Brabant, hield een gloedvol betoog over wat een huisdier kan betekenen in herstel bij depressie.  Voor haar partner betekende hun hond destijds heel veel! Perro verscheen in volle glorie op het diascherm. Op deze avond toonde een professional haar kwetsbare kant en trad als Familie-ervaringsdeskundige voor het voetlicht. Een initiatief dat Ypsilon toejuicht.
Familie ervaringsdeskundige Jos ging nader in op het herstel van zijn zoon. Al fietsend vertelde hij dat herstellen een leven lang duurt en met ups en downs gepaard gaat. Dat de cliënt uiteindelijk zélf bepaalt wanneer hij van de bank komt, maar dat hij daarbij wél dat “steuntje in de rug” van hulpverlening en naasten nodig heeft. Fit worden is mooi, maar fit blijven is vaak lastig en om dat te behouden is zowel wilskracht als discipline nodig.
Dat een gezonde geest een gezond lichaam nodig heeft wist SPV-er Henk ons na de pauze te vertellen. In gesprek met Henk over running-therapie bleek al gauw dat we te maken hadden met een bevlogen hulpverlener, die er voorheen zelf een ongezonde levensstijl op na hield.  Na “verloop” van tijd  wist Henk het te brengen tot Nederlands kampioen op de 800 m. Die drive raakte hij nooit meer kwijt en nu “verleidt” hij  de cliënt om ook te gaan lopen.  Kleine stapjes leiden tot zelfvertrouwen, waar ook het groepsgevoel stimuleert tot volhouden. Running therapie maakt nu een vast onderdeel uit van het Leefstijl-programma.
Tot slot was daar verpleegkundig specialist John, die ons bijpraatte over het programma Leefstijl binnen GGZ-Oost Brabant. Met bravoure ging hij de uitdaging aan om zijn presentatie al fietsend te doen. Uiteraard behelst Leefstijl meer dan alleen sporten en bewegen, al merkten we dat niet aan het gebak, de bitterballen en de nootjes in het Psychose Café, waarmee nog maar eens gezegd is dat je stap voor stap kunt werken aan een gezondere levenswijze. Deze avond verliep wederom prima en na afloop zetten we het allemaal op een lopen! De door de werkgroep uitgereikte stappentellers moesten vanzelfsprekend meteen getest worden..
Psychose Café Helmond heeft in de afgelopen drie jaar bewezen, dat met dit initiatief een nieuwe en positieve ontwikkeling in gang is gezet om in een ongedwongen en gezellige sfeer serieuze thema’s aan te snijden. De drempelvrees voor familieleden, die nog binnen veel instellingen bestaat, is weer wat afgenomen. Een “café” waarin bij aanvang muziek klinkt en waar men ontvangen wordt met koffie en gebak, maakt een gezellige indruk en straalt gastvrijheid uit zodat velen inmiddels hun weg naar Het Warant gevonden hebben.
Van Psychose Café naar PSY Café Helmond
Psychose Café Helmond, oorspronkelijk een initiatief vanuit Ypsilon, de familie vereniging voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid, gaat in de komende  jaren verder onder de naam
PSY-CAFE-HELMOND
en moet een begrip worden voor alle mensen, die worstelen met psychische klachten. Een ontmoetingsplek voor familie en naasten, voor cliënten en hulpverleners. Er wordt gestreefd naar thema’s, die meerdere groepen aan spreken. Jos Pieters.